Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας ...28/9/2012

Μετά την ιστορική φόρτιση των τελευταίων δύο ημερών, καιρός να επιστρέψουμε στα γνώριμα μουσικά μας μονοπάτια, αν και είναι και πάλι μια χρονική συγκυρία που μας "επέβαλε" (αυτή είναι η κατάλληλη λέξη και θα καταλάβετε αμέσως το γιατί) τη σημερινή μας επιλογή. Σαν χθες, λοιπόν και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτέμβρη του 1986 κόπηκε άδικα όσο και απροσδόκητα το νήμα της ζωής του Cliff Burton, ενός από τους πιο χαρισματικούς μουσικούς της σύγχρονης rock και metal σκηνής και μπασίστα των Metallica οι οποίοι βρίσκονταν, τότε, σε ραγδαία ανοδική τροχιά, έχοντας κυκλοφορήσει το τρίτο - και ίσως καλύτερο μέχρι τότε - album τους, το πασίγνωστο Master of Puppets. Στην περιοδεία που ακολούθησε για την προώθηση του LP και συγκεκριμένα στη Σουηδία, το λεωφορείο που μετέφερε το συγκρότημα ανατράπηκε, με αποτέλεσμα το σώμα του Cliff να εκτοξευθεί έξω και να καταπλακωθεί από το όχημα, χάνοντας έτσι τη ζωή του. Αν και οι απόψεις για τα αίτια του δυστυχήματος διίστανται - τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ δεν αποδέχθηκαν ποτέ την επίσημη αιτία περί ολισθηρού οδοστρώματος και έκαναν σαφείς νύξεις περί μέθης του οδηγού - η υπόθεση αυτή ουδέποτε διαλευκάνθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας. 



Η μουσική ποιότητα του Cliff Burton δεν νομίζουμε ότι αμφισβητείται από κανέναν. Μαζί με τον Steve Harris των Iron Maiden υπήρξαν ίσως οι δυο πιο "αναγνωρίσιμοι" μπασίστες της σύγχρονης metal σκηνής και, σίγουρα, διόλου τυχαία: ο "εμφανής" ρόλος του μπάσου στις ενορχηστρώσεις, που δεν περιορίζεται απλά στο "τυπικό" rythm section, αλλά έχει σημαντική συμμετοχή στη διαμόρφωση της μελωδίας και, μάλιστα, με λογική "lead" και "solo", αντίστοιχη της κιθάρας, αποτέλεσε το κεντρικό στοιχείο του μουσικού στίγματος του Burton, που οδήγησε στον να αποκαλείται από αρκετούς ως "lead bass player", ένας χαρακτηρισμός που δε θυμόμαστε να έχει αποδωθεί σε άλλον μπασίστα μέχρι τώρα.

Ως μια ελάχιστη εκδήλωση σεβασμού στη μνήμη αυτού του πολύ σημαντικού rock/metal μουσικού, επιλέξαμε σήμερα ένα από τα αγαπημένα μας τραγούδια των Metallica, της περιόδου που ο Cliff έπαιζε στη μπάντα. Από το δεύτερο, λοιπόν, δίσκο τους, το φανταστικό Ride the Lightning (1984, Megaforce Records), ας ακούσουμε το Fade to Black και ας το αφιερώσουμε στο αδικοχαμένο αυτό αστέρι, ένα από τα πολλά που "φωτίζουν" από εκεί ψηλά το μουσικό μας ουρανό. Να'ναι καλά εκεί που βρίσκεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου