Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας ...23/9/2012

Το τραγούδι της χθεσινής ημέρας μας έδωσε, κατά κάποιον τρόπο, την ιδέα και για το σημερινό. Πρόθεσή μας ήταν να παραμείνουμε και σήμερα στον βρετανικό ήχο. Αλλά, όχι βρε παιδί μου και τόσο κλασσικό στυλ πια! Αν στο παιχνίδι, λοιπόν, συνδυαστούν τα κριτήρια της ύπαρξης πολύ καλών μουσικών, της έμπνευσης - όχι γενικά κι αφηρημένα αλλά σε σύγκριση με την εποχή της - και της μουσικής, στιχουργικής και γενικά εκφραστικής πρωτοτυπίας και αυτής της αίσθησης της vintage "αυθεντικότητας" που χαρακτηρίζει - όταν τις ακούς σήμερα - τις βρετανικές μπάντες εκείνης της εποχής (κατά κύριο λόγο, όχι φυσικά κατ'αποκλειστικότητα), δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές: μια από τις ελάχιστες, είναι οι Saracen που είναι και το γκρουπ που θα μας "προμηθεύσει" το σημερινό τραγούδι της ημέρας. 


Συγκρότημα με πολλά χρόνια στο μουσικό "κουρμπέτι", από τα ελάχιστα του είδους που παραμένουν ζωντανά στ'αλήθεια, δια της πραγματικής μουσικής τους παραγωγής και όχι δια της γνωστής μεθόδου του "κάνω-ένα-reunion-και-μια-δυο-περιοδείες-για-να-τα-αρπάξω". Οι Saracen ιδρύθηκαν το 1976, 36 χρόνια πριν, στο Matlock του Derbyshire στην Αγγλία, χρειάστηκαν όμως πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι να βγει προς τα έξω η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το 1981 με τον τίτλο Heroes, Saints & Fools, ταράζοντας τα "νερά" στο heavy prog/metal μουσικό στερέωμα. "Σπάζοντας" τις καθιερωμένες φόρμες του NWOBHM, οι Saracen "τόλμησαν" να παίξουν ένα εμπνευσμένο μείγμα από classic heavy metal, progressive rock, με συμφωνικά και θεατρικά στοιχεία ενσωματωμένα αρμονικά στο όλο σύνολο. Η μουσική πρόταση των Saracen, δυστυχώς, δεν έτυχε της προβολής που άξιζε και δικαιούνταν (κατά την άποψή μας) κι έτσι, μετά το δεύτερο δίσκο τους (1984, Change Of Heart) ακολούθησε ένα παρατεταμένο διάστημα "σιωπής" μέχρι το 2003, οπότε επανασυγκροτούνται με δύο μέλη από το original line-up (τον χαρισματικό frontman, Steve Bettney και τον κιθαρίστα και εκ των βασικών συνθετών, Rob Bendelow) και κυκλοφορούν το full length LP "Red Sky" με επανεκδόσεις παλιών και αρκετά καινούργια κομμάτια. Από τότε, συνεχίζουν κανονικά και έχουν βγάλει άλλους δύο δίσκους, ο τελευταίος μάλιστα το 2011, με αρκετά θετικές κριτικές.

Από το δεύτερο δίσκο των Saracen, το Change Of Heart του 1984 (Neat Records) επιλέξαμε για τραγούδι της ημέρας την πολύ όμορφη μπαλάντα A Face in the Crowd. Το τραγούδι κυκλοφόρησε (σε μια λίγο διαφορετική εκτέλεση) και ως B-side στο single "We Have Arrived", επίσης του 1984. Μια από τις πιο δυνατές και αισθαντικές στιγμές του βρετανικού heavy metal, ειδικά την περίοδο εκείνη. Απολαύστε την... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου