Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας ...13/9/2012

Λοιπόν, σκεφτόμουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε κάποιο τραγούδι της ημέρας από το συγκεκριμένο συγκρότημα και μάλιστα εδώ και πολύ καιρό. Θεωρώ τους Wishbone Ash από τα πιο "θρυλικά" hard rock σχήματα που έχουν ποτέ υπάρξει, με ουσιαστική συμβολή στην ίδια την εξέλιξη του μουσικού αυτού ήχου. Υπήρξαν μια από τις πρώτες - αν όχι η πρώτη - rock μπάντα που χρησιμοποίησε δύο lead κιθάρες συγχρόνως, αποτελώντας πηγή έμπνευσης, στη συνέχεια, για συγκροτήματα όπως οι Thin Lizzy, οι Iron Maiden, οι Judas Priest κλπ. Στην τεράστια ιστορία τους, πειραματίστηκαν σε ένα τεράστιο εύρος ακουσμάτων, από το blues rock, το psychedelic και το progressive rock των πρώτων LP, μέχρι τα "σκληρά", σχεδόν "μεταλλικά" ακούσματα που μας πρόσφεραν στα μέσα της δεκαετίας του '80. Αυτό, δείχνει και την ποιότητα των μουσικών που την  απάρτιζαν σε κάθε στιγμή. Βεβαίως, γνώρισαν πάρα πολλές μεταβολές στο σχήμα τους, όμως παραμένει αξεπέραστο το αρχικό line-up με τους Martin Turner (bass/vocals), Andy Powell (guitar/vocals), Ted Turner (guitar/vocals) και Steve Upton (drums). Εξίσου - κατά την άποψή μας οριακά μικρότερη - δημιουργική ήταν και η συνεισφορά του Laurie Wisefield (guitar/vocals) που αντικατέστησε τον Ted Turner μετά τους τέσσερις πρώτους δίσκους τους. 


Η αντικειμενική δυσκολία που έχεις, όταν προσεγγίζεις ένα τέτοιο μεγαθήριο της ροκ, είναι ότι ...δεν ξέρεις ποιο κομμάτι να πρωτοδιαλέξεις! Έτσι, το αφήσαμε στην τύχη και, πιο συγκεκριμένα, στη "χαλαρή" μου διάθεση χθες τη νύχτα, που προσανατόλισε προς την πιο  μελωδική, soft πλευρά της δισκογραφίας τους. Όχι ότι κι έτσι η επιλογή δεν είναι δύσκολη, δηλαδή. Απλά, το συγκεκριμένο κομμάτι μου αρέσει πάρα πολύ και, ειδικά, στη συγκεκριμένη extended live version από την περιοδεία για την προώθηση του New England LP, το 1976 (το video είναι από τη συναυλία στην Κολωνία, στην ΟΔ Γερμανίας). Φίλοι του ροκ και του MUSIC FOR REBELS WEB RADIO, η εκπληκτική μπαλάντα Persephone, από τον πέμπτο δίσκο των Wishbone Ash, "There's the Rub" του 1974, είναι το σημερινό τραγούδι της ημέρας. 

Υπάρχουν κακές, μέτριες, καλές, ακόμα και θρυλικές ροκ μπάντες. Οι Wishbone Ash, όπως και μερικές, λίγες ακόμα, είναι κάτι περισσότερο: είναι οι λόγοι για τους οποίους ακούμε αυτή τη μουσική. Απλά, απολαύστε τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου