Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας ...11/9/2012

Το σημερινό τραγούδι είναι αφιερωμένο στον VICTOR JARA, τον χιλιανό καλλιτέχνη ο οποίος βασανίστηκε άγρια, (του έσπασαν τα χέρια για να μη ξαναπαιξει κιθάρα) και μετέπειτα δολοφονήθηκε απο τη χούντα του Πινοσέτ, στο στάδιο που πλέον φέρει το όνομα του και ήταν το στάδιο που χρησιμοποίησε η συγκεκριμένη Χούντα για εκτελέσεις και βασανισμούς.
Αφορμή για αυτήν την επιλογή αποτελεί η σημερινή "επέτειος" από την έναρξη της Χούντας στην Χιλή το 1973, η οποία ανέτρεψε την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Προέδρου της Χιλής Σαλβατόρ Αλιέντε, δολοφονώντας και τον ίδιο.
Ο "ενοχλητικός" μαρξιστής πρόεδρος προσπάθησε να εφαρμόσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εθνικοποιήσεων και κολλεχτιβοποιήσεων στην οικονομία της Χιλής με προμετωπίδα την εθνικοποιήση των μεταλλείων χαλκού της Χιλής που επί δεκαετίες εκμεταλλευόντουσαν αμερικάνικες εταιρείες, ενώ ειχε πάρει και μια σειρά κοινωνικά μέτρα για τις φτωχότερες τάξεις όπως δωρεάν διανομή γάλακτος στα σχολεία και στις φτωχές οικογένεις κοκ.
Η "δημοκρατικές" ΗΠΑ όμως είχαν άλλη γνώμη και μετά από 2 αποτυχημένα πραξικοπήματα, με σχεδιασμό του Χένρυ Κισσινγκερ, τον ανέτρεψαν τελικά την 11 του Σεπτέμβρη του 1973 μετά από μια συντονισμένη επίθεση από ξηράς και αέρος.
Οι σχεδόν άοπλοι οπάδοι της κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στα τανκ και ο Πρόεδρος Αλιέντε πέθανε με το όπλο στο χέρι μέσα στο προεδρικό μέγαρο κατά την εισβολή των στασιαστών.
Στη συνέχεια ο στρατός μάζεψε χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης μέσα στο εν λόγω στάδιο, τους οποίους βασάνισε και δολοφόνησε

GALEXICO λοιπόν και "Victor Jara's hands"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου