Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας ...27/7/2012

Από την σημερινή ειδησεογραφία:
"Μία στοά σε ανθρακωρυχείο στην νοτιοδυτική Κίνα κατέρρευσε, παγιδεύοντας 40 εργάτες κάτω από το έδαφος. Ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια, αλλά περίπου άλλοι 40 παραμένουν παγιδευμένοι.
Τα ανθρακωρυχεία στην Κίνα θεωρούνται από τα πλέον επικίνδυνα και ατυχήματα σημειώνονται συχνά σε αυτά. Αν και έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφάλεια των ανθρακωρύχων, εκατοντάδες άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία".


To 1986 o Billy Bragg , όντας ακόμα στον απόηχο της τεράστιας απεργίας των ανθρακωρύχων στην Αγγλία ενάντια στα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης Θάτσερ, διασκεύασε το παραδοσιακό εργατικό τραγούδι "There is Power in a Union" (είχε γίνει γνωστό από την εκτέλεση του Woody Guthrie) και το συμπεριέλαβε στο LP του της ίδιας χρονιάς με τον εύγλωττο τίτλο (κι αυτόν εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι) "Talking with a Taxman about Poetry".


There is Power in a Union λοιπόν, αφιερωμένο στον κάθε "σκαπανέα" της κοινωνίας που ζούμε που χαλάει (ή και χάνει) την ζωη του στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί μόνο στην ενότητα και στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος μπορεί να υπάρξει η ελπίδα για μια καλύτερη μέρα, για μια καλύτερη ζωή...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου