Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Και δεν έγινες εργατομανδαρίνος...

...ούτε τέρας ιερό να κυνηγάς το παραδάκι
και τον ήρωα να κάνεις πίσω απ'το γραφείο,
σ'αντίθεση αγεφύρωτη με τα παλιά παράσημά σου,
Κομμαντάντε Τσε Γκεβάρα... (Wolf Biermann, Κομμαντάντε Τσε Γεβάρα)

Η σημερινή ημέρα δεν θα μπορούσε να είναι αφιερωμένη σε κανέναν άλλο παρά μόνο στον επαναστάτη που το πορτραίτο του έγινε αφίσα σε τόσα πολλά νεανικά δωμάτια, μπλουζάκι (και πολλά άλλα "εμπορικά παράγωγα" δυστυχώς) και σύμβολο στα μυαλά και στα στόματα εκατομμυρίων ανθρώπων. Τηρουμένων των αναλογιών, ήταν ο "rock star" του εργατικού επαναστατικού κινήματος. Ένας από τους πιο βασικούς λόγους ίσως, ήταν ότι τόσο η ζωή του όσο και ο τρόπος που πέθανε, σαν σήμερα, πριν από 45 χρόνια, στις 9 Οκτώβρη του 1967, έδειξαν έναν άνθρωπο που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με αυτό που είχε (ή που θα μπορούσε να έχει), αλλά αφιέρωσε την ζωή του κυνηγώντας τα πιστεύω του (με όλα τα καλά και τα λάθη που εμπεριέχει μια τέτοια επιλογή).



Γόνος μια πλούσιας οικογένειας της Αργεντινής με αρκετά προοδευτικές απόψεις, ο Ερνέστο Γκεβάρα έζησε την περιπέτεια της νιότης του γυρίζοντας την Λατινική Αμερική είτε ως νοσοκόμος σε εμπορικά πλοία του αργεντινού στόλου, ενώ ταυτόχρονα ήταν φοιτητής ιατρικής στο Μπουένος Άιρες, είτε αργότερα όταν διέσχισε την Λατινική Αμερική καταλήγοντας στην Γουατεμάλα. Οι εμπειρίες του από τα ταξίδια στην Λατινική Αμερική και την απίστευτη φτώχεια και καταπίεση που είδε από πρώτο χέρι, τον οδήγησαν να ασχολείται όλο και περισσότερο με τα πολιτικά ζητήματα και τον μαρξισμό, καταλήγοντας τελικά μέλος του Εργατικού Κόμματος της Γουατεμάλας, όπου ως μέλος της ένοπλης πολιτοφυλακής της κομμουνιστικής νεολαίας αντιστάθηκε στο πραξικόπημα που σχεδίασε η CIA για να ανατρέψει την εκεί νόμιμη φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Όμως, αυτό που τον έκανε διάσημο ήταν η συμμετοχή του μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο και άλλους κουβανούς εξόριστους, στο αντάρτικο  "Κίνημα της 26 Ιουλίου" που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένθιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αξίζει πραγματικά να σημειώσει κανείς ότι ο Ερνέστο έπασχε από άσθμα από πολύ μικρή ηλικία και ότι η "στρατιωτική ζωή" και ο ανταρτοπόλεμος επιδείνωναν αυτή του την κατάσταση!



Όμως ο "Τσε" (δηλαδή "φίλος", όπως τον φώναζαν όλοι) δεν αρκέστηκε στην νίκη του Κουβανικού αντάρτικου. Πάντα ανήσυχο πνεύμα, ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα αλλά και στο όραμα του για μια ενωμένη Λατινική Αμερική, απαλλαγμένη από την κηδεμονία των ΗΠΑ, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων αρχικά στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε από ομάδα του Βολιβιανού στρατού οργανωμένη από τον πράκτορα της CIA Φέλιξ Ροντρίγκεζ. Ειρωνεία της ζωής; Ο Ροντρίγκεζ χρησιμοποίησε το βιβλίο περί ανταρτοπολέμου που είχε γράψει ο ίδιος ο Τσε, ώστε να βρει τρόπο να τον εντοπίσει και εξουδετερώσει!

Το πτώμα του έμεινε στον μυστικό του τάφο μέχρι που ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας. Αφού μεταφέρθηκε στην Κούβα, κηδεύτηκε στη Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος είχε κατακτήσει το 1958 ανοίγοντας το δρόμο για την τελική νίκη του Κουβανικής επανάστασης.



Tα τραγούδια τα οποία επιλέξαμε για να "επενδύσουμε" αυτό το ελάχιστο αφιέρωμα στο θάνατο του Τσε, είναι το θρυλικό "Τσε Γκουεβάρα" του αξέχαστου Μάνου Λοϊζου, όπως το τραγούδησε ο ίδιος μπροστά σε κοινό μετά από την πτώση της ελληνικής Χούντας των συνταγματαρχών, από το πολιτικό κονσέρτο που φιλμογράφησε ο Νίκος Κούνδουρος το 1974, το "Κομμαντάντε τσε Γκεβάρα" σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Wolf Biermann από το δίσκο Πολιτικά Τραγούδια (1975, Lyra) και η υπέροχη ¨εκδοχή" των Buena Vista Social Club, στο πασίγνωστο Hasta Siempre Commandante. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας αγγίξουν!

9 Οκτώβρη 2012
Dream Warrior - Red Alert




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου