Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας ...6/10/2012


To σημερινό τραγούδι της ημέρας, έχει ως αφορμή την επέτειο από το θάνατο μιας τεράστιας προσωπικότητας της μουσικής, γνωστή και ως "βασίλισσα των φάντο (fado)", την Amália Rodrigues. Χωρίς υπερβολή, υπήρξε τόσο σημαντική για αυτό το ιδιότυπο παραδοσιακό είδος της πορτογαλικής μουσικής, τα fados, ότι υπήρξε για την σύγχρονη όπερα η Μαρία Κάλλας. Ουσιαστικά ήταν η γυναίκα που αρχικά ως τραγουδίστρια και στην συνέχεια και ως ηθοποιός, τα έκανε γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο.
Γεννημένη από μια πολυ φτωχή οικογένεια στην Λισαββώνα, από μικρή έδειξε το ταλέντο της μια και σχεδόν από τα 5 της χρόνια τραγουδούσε στους δρόμους και επειδή της άρεσε αλλά και ως τρόπο εξασφάλισης κάποιων ελαχίστων χρημάτων, κάνωντας βέβαια και μια σειρά από άλλες δουλειές του ποδαριού, όπως πχ το να πουλάει φρούτα σε περαστικούς!
Το 1939, όντας ήδη μια γνωστή ερασιτέχνης τραγουδίστρια, άρχισε τις πρώτες επαγγελματικές της εμφανίσεις σε σκηνές της εποχής, ενώ το 1946 συμμετείχε και στην πρώτη της ταινία. Μέχρι το θάνατο της στις 6 Οκτωβρίου του 1999, είχε ηχογραφήσει 19 πλήρη άλμπουμ, 6 EP, ενώ συμμετείχε ως ηθοποιός σε 12 ταινίες και μια τηλεοπτική σειρά. Στην Πορτογαλία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της χώρας και έχει τιμηθεί με άπειρα βραβεία στην χώρα της αλλά και στο εξωτερικό.

Θα την ακούσουμε σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά κομμάτια της, το
"Cançao do mar", στο οποίο κάνει μια πραγματικά αξέχαστη ερμηνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου