Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας ...14/10/2012

Όπως έχετε διαπιστώσει, η στήλη τρέφει απεριόριστο σεβασμό στην ιστορική παράδοση. Επιθυμεί δε, με τις επιλογές της, να αναδεικνύει γεγονότα "ξεχασμένα" ή μη, που συνέβησαν στο (κοντινό ή μακρινό) παρελθόν, πάντα "δοσμένα" μέσα από τις μουσικές και τους ρυθμούς που μας (και σας) αρέσουν. 

Μετά από αυτή την - αχρείαστη ίσως - εισαγωγή, πάμε στο "ψητό". Κάπου διαβάσαμε ότι σαν σήμερα, στις 14 Οκτώβρη του 1322, σημειώθηκε μια από τις πιο σημαντικές μάχες στα πλαίσια του πρώτου πολέμου για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η μάχη του Old Byland, ανάμεσα στα στρατεύματα του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του Β', υπό τον Ιωάννη της Βρετάνης, κόμητα του Richmond και σε εκείνα του βασιλιά της Σκωτίας Ροβέρτου Α' (Robert Bruce), υπό τις διαταγές του ίδιου. Η μάχη έληξε με περιφανή νίκη των σκοτσέζων και συντριβή των αγγλικών δυνάμεων, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση και σημασία, μετά τη συντριβή τους στο Bannockburn, το καλοκαίρι του 1314. Σήμανε δε, το τέλος της προσπάθειας του Εδουάρδου Β' να επαναφέρει την αγγλική κυριαρχία στη Σκωτία, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ως ανεξάρτητου βασιλείου στις 6 Απρίλη του 1320, γνωστή ως "Διακήρυξη του Arbroath". Χρειάστηκαν, ωστόσο, άλλα έξι χρόνια πριν αναγνωρίσει και επισήμως το αγγλικό στέμμα αυτή την πραγματικότητα, με τη συνθήκη του Εδιμβούργου-Νορθάμπτον, το 1328, με την οποία η Αγγλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Σκωτίας (για να την παραβιάσει μόλις πέντε χρόνια αργότερα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...).


Και μιας και η αφετηρία μας ήταν ένα επεισόδιο των πολέμων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, που πάει ο νους σας για το μουσικό σκέλος της ημέρας; ΝΑΙ, σωστά καταλάβατε! Είναι το πολύ γνωστό τραγούδι των Γερμανών Grave Digger, με τίτλο The Bruce (The Lion King), μέσα από το άλμπουμ Tunes of War (1996, GUN Records). All arise, for... the clans are marching!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου